Extra veel vruchten

René van Loon, predikant van wijkgemeente De Samaritaan (Lisplein)

Er is iets vreemds aan de hand met de honingbomen in onze straat. Honingbomen staan op allerlei plekken in Noord. En waar ze ook staan, ze zien er dit jaar anders uit dan anders. In augustus stonden ze in bloei, en niet zomaar een beetje, nee, ze zaten vol witachtige bloemen. En nu hangen ze bomvol met vruchten, het lijken een soort sperziebonen. Wij wonen nu vijf jaar in het Oude Noorden, maar het was mij nog nooit opgevallen dat er aan de bomen in de straat dit soort vruchten hangen, en nu hangen er ontelbaar veel aan.

Ik ben niet de enige die hierdoor verrast werd. Verschillende buurtgenoten zijn ook verbaasd. Hoe kan dit opeens? Eén van onze buren weet veel over de natuur. Zij vertelde ons dat het komt door de extreem droge en warme zomer. Als ik het goed begrepen heb, is voor de honingboom een soort signaal. Hij voelt zich bedreigd: stel dat hij doodgaat. Dan moeten er toch echt nieuwe honingbomen komen! Daarom brengt hij in dorre tijden extra veel vruchten voort.

Als ik daarover nadenk, vind ik dat bijzonder. Is het ook bij mensen vaak niet zo, dat moeilijke tijden je kunnen brengen tot een meer vruchtbaar leven? Niemand vindt het prettig om door tijden vol tegenslag heen te gaan. Maar het zijn wel perioden die vaak zorgen voor verdieping. Je gaat meer nadenken over wat echt belangrijk is. Je ontdekt hoe betrekkelijk spullen zijn, en andere materiële zaken. Je gaat meer waarde hechten aan vriendschap, liefde, trouw.

Wat dat betreft heb ik heel veel bewondering voor de mensen die ik tegenkom bij de voedselbank. Wat is het leven ingewikkeld, als je elk dubbeltje moet omkeren… Verschillende van de mensen die ik ontmoet zijn gevlucht voor oorlogsgeweld. Sommigen leven in angst voor wat er met hun familie gebeurt. Maar ik merk altijd weer dat juist de tegenslag geleid heeft tot vruchten van wijsheid, van mildheid, van dieper inzicht. Ook valt het me op dat mensen die veel meegemaakt hebben vaak meer gericht zijn geraakt op God en ook zonder schroom over Hem praten.

Moeilijke tijden, extreem droge perioden, ze zorgen ervoor dat de honingboom extra vruchten geeft. Dat is een bemoediging voor ons: de periode waarin het allemaal tegenzit is geen verloren tijd. Met hulp van God kom je er sterker uit.