De geboorte van een sociale filmmaker

Interview met vrijwilliger Julien

Julien is 20 jaar en weet heel goed wat hij wil: filmmaker worden. Zo kan hij zijn liefde voor het communicatievak én zijn sociale hart perfect laten samenwerken. Julien is lid van de Waterpleinkerk (voorheen Gkv Rotterdam-­Centrum), vrijwilliger bij The Innercity Project en hij maakt video’s voor Rotterdam Dorst.

Snuffelstage

Waar veel vrijwilligers vaak wat ouder zijn, haalt Julien de gemiddelde leeftijd fijn naar beneden. Mooi om zo jong al zo betrokken te zijn. Op de vraag hoe dat komt vertelt hij: “Ik had een tussenjaar en wilde snuffelstages lopen bij mensen die ik kende. Via mijn vader kwam ik bij Fred Kappinga in De Bron terecht. Daar kwam ik erachter hoe gaaf het is om
mensen te mogen ontmoeten die je misschien niet zo snel dagelijks tegenkomt.”

“Als je elkaar op een andere manier gaat zien en het verhaal achter een persoon kent, verdwijnt je vooroordeel vaak als sneeuw voor de zon.”

Een luisterend oor

“Ik ging vanuit het niets meteen met Fred mee op pad naar mensen thuis. Zat ik in een keer binnen op een adres waar ik normaal altijd langsfiets. Dan gaat het verhaal op zo’n plek echt voor je leven. Als je dan ziet wat een luisterend oor voor mensen betekent. Hoe mensen door een beetje aandacht, wat regelwerk en medemenselijkheid opbloeien. Ondanks de heftige situaties waar mensen soms inzitten, gebeuren er heel veel mooie dingen. Dat mocht ik allemaal meemaken.”

Sociale filmmaker

“Tijdens de stage bij Fred heb ik daarom ook wel overwogen om een sociale studie te gaan doen. Totdat hij me vroeg om een filmpje voor De Bron te maken. Toen realiseerde ik me dat dit de perfecte mix voor mij is: als filmer heb je met mensen te maken die je aandacht geeft, waarmee je optrekt, waar je van leert. Maar je hebt ook een creatieve uitdaging waar ik heel erg van hou. Ik heb toen toch voor de studie Communicatie gekozen en daar ben ik nog
steeds heel blij mee!”

The Innercity Project

Op de vraag hoe hij bij The Innercity Project (TIP) betrokken is geraakt vertelt hij: “Via een oud klasgenoot. Toen mijn snuffelstage klaar was vroeg hij of ik bij TIP wilde komen. Zij zitten iedere woensdag-­‐ en donderdagavond in De Bron. Ik ben hier nu steeds op donderdagavond om bijzondere Rotterdammers met ieder hun eigen verhaal te ontmoeten. Om koffie te schenken, te praten, te luisteren en een spelletje te doen. Ik vind het heel waardevol om als jongere deze mensen te leren kennen en ook een andere kant van het leven in de stad te zien. Dat maakt je veel bewuster.”

"Als je ziet wat een luisterend oor voor mensen betekent. Hoe mensen door een beetje aandacht, wat regelwerk en medemenselijkheid opbloeien".

Crowdfunding

“De mensen die bij ons komen kennen elkaar ook van buiten TIP. Ze brengen zelf vaak nieuwe mensen mee. Door achtergrond of afkomst leidt dit weleens tot discussies in de groep. Daarom gaan we met de hele groep op pad, mogelijk gemaakt door crowdfunding via www.voorjebuurt.nl. Samen naar buiten gaan bouwt hele andere verbanden en relaties op. Als je elkaar op een andere manier gaat zien en het verhaal achter een persoon kent, verdwijnt je vooroordeel vaak als sneeuw voor de zon.”

Filmen voor Rotterdam Dorst

Omdat Julien gevraagd is om te filmen voor Rotterdam Dorst stopt hij bij TIP: “Dus meteen een oproep: lijkt het je wat om op te trekken met mooie mensen waarvoor jouw aandacht belangrijk is? Klik dan hier (overzicht vacatures). Ik ga nu voor Rotterdam Dorst doen wat ik het liefste doe: de verhalen van mensen in beeld brengen en laten zien hoeveel kracht en inspiratie er in alle initiatieven zit!”

Dorst als in ‘durven’ is voor mij…

“Durven is voor mij het gesprek aangaan met de ander. Ook op mensen afstappen die niet in ‘jouw straatje’ passen. Je moet ook helemaal niet meteen in de hulpverlening schieten of vragen hoe het gaat. Begin gewoon over koetjes en kalfjes. Als mensen niet willen praten merk je dat vanzelf maar 9 van de 10 keer is dat niet het geval. Wanneer je mensen leert kennen kun je begrijpen waarom ze staan waar ze staan. Soms word je zelfs bedankt voor een gesprek en een beetje aandacht. Hoe simpel kan het zijn. Ik kan het iedereen aanraden. Je wordt er namelijk zelf een blijer mens van!”

Dorst als in ‘behoefte hebben aan’ is voor mij…

“Voor mij betekent dit dat ik naast alle indrukken die ik opdoe en alle contacten die ik heb ook de tijd neem om het allemaal te verwerken. Dat vind ik ook fijn aan films maken: vol in de actie bij het draaien maar alleen en met mijn eigen gedachten en creativiteit bij het monteren. En ik vind het natuurlijk ook fijn om tijd met leeftijdgenoten door te brengen. Bijvoorbeeld bij ‘Follow’ van de Gkv. Hier kan ik delen wat mij bezighoudt of waar ik tegenaan loop. Zo laad ik weer op om er voor anderen te kunnen zijn.”